Vremurile se schimba, oamenii se schimba si mai ales nevoia pe care, noi oamenii o avem se poate indeplini acum, in moduri diferite.

Cu toate ca nevoile de baza ale oamenilor au ramas aceleasi, nevoi noi apar pe langa acestea, meserii care nu mai sunt folos din cauza tehnologizarii dispar, dar sunt inlocuite rapid de meserii de viitor care iti ofera o perspectiva diferita.

Chiar daca in vremea copilariei credeai ca o anumita meserie este de viitor, iata ca de fapt multe dintre meseriile despre care strabuncii nostri vorbeau sau stiau de la strabuncii lor, nu mai sunt de folos umanitatii acum.

Iata care sunt unele dintre cele mai populare meserii odata si care acum, au disparut complet pentru ca au fost inlocuite de aparatura automatizata sau echipamente moderne.

Omul ceas

O profesie care a existat pana in anii ‘70 era extrem de populara in perioada revolutiei industriale din Marea Britanie. Acesti oameni aveau ca sarcina in meseria lor, chiar ceea ce face astazi telefonul nostru, acela de a trezi oameni.

Practic acesta se plimba pe la geamurile oamenilor si cu ajutorului bat lung cu care batea in ferestre in trezea pe restul oamenilor.

In plus, aceasta meserie presupunea ca trebuie sa ramai treaz toata noaptea pentru a fi sigur ca ajungi la timp la geamurile oamnilor.

Dactilograf

Daca stai sa te gandesti cand a fost ultima oara cand ai scris un text de mana, afla ca inainte de 1990 scrisul de mana era o meserie in sine.

Pentru ca atunci nu existau computere sau masini de scris iar instiutiile aveau nevoie de documente, iata ca majoritatea femeilor preluau aceasta meserie, scriind de mana zeci de pagini pe zi.

Daca se intampla ca o pagina sa fire gresita, aceasta trebuia transcrisa din nou.

Lampagiu

Primele lampi stradale au aparut in Londra in sec. X. Atunci multa lume s-a impotrivit acestui conceput pentru ca ulterior acesta sa se raspandeasca in intreaga Europa.

Fiind un concept nou, timp de cateva veacuri lampile stradale trebuie aprinse si stinse manual, astfel ca aceste sarcini erau facute de catre lampagii.

O profesie foarte solicitanta, a disparut in sec. XIX, atunci cand au aparut lampile cu gaz si cele electrice care se puteau aprinde si stinge automat.

Birjar

Meseria de birjar poate fi atribuita astazi soferilor de taxi care circula acum cu masini si nu cu trasura cu cai cum se facea in trecut.

Cu toate ca transportul nu se mai face in acest mod, in amintirea vremurilor de demult, in anumite locuri din lume inca exista trasuri trase de cai sau chiar in satele mai sarace.

Pe vremea aceea aceasta era singura modalitate de transport existenta.

Telefonist

Pana in momentul in care legaturile telefonice se puteau face in mod direct, exista aceasta meserie, in care se mutau manual cablurile de pe panourile telefonice.

Aceasta era o meserie buna atunci, in care se angajau de cele mai multe ori femeie din familiile bune, pentru ca acestea trebuiau sa vorbeasca frumos si sa aiba o voce placuta.

Operator telegraf

O meserie care a avut un rol esential in ambele Razboaie mondiale, a disparut de tot in prezent. Operatorul de telegraf stia codul Morse sau un alt sistem de cod, prin care transmitea mesaje sau le interpreta pe cele primite.

Lustragiu

Aparatele de curatat papuci pe care le vezi acum pe coridoarele hotelurile au inlocuit meseria de lustragiu, care pana in anii ‘30 a fost destul de populara.

Oamenii care practicau aceasta meserie stateau de obicei la intersctiile de drumuri si aveau la ei o cutie in care avea creme, carpe si chiar un scaun pentru clientii lor.

Acestia avea grja ca pantofii clientiilor lor sa fie curati si sa straluceasca, primind in schimbul acestui serviciu bani.

4 thoughts on “Afla care sunt meseriile care au disparut de-a lungul anilor

  1. Fotografiile din articol sunt absolut superbe, reusind sa surprinda momente unice din viata animalelor salbatice. Felicitari autorului pentru munca depusa si pentru pasiunea transmisa cititorilor.

  2. Mi se pare fascinant modul in care sunt prezentate comportamentele animalelor din mediul lor natural. Articolul m-a facut sa ma gandesc la fragilitatea ecosistemelor si importanta protejarii lor pentru generatiile viitoare.

  3. Este impresionanta diversitatea de animale pe care le poti vedea intr-un safari si cum fiecare specie se adapteaza la mediul sau. Autorul a reusit sa transmita emotia si frumusetea naturii in cuvinte.

  4. Articolul este foarte interesant, oferind informatii detaliate despre diverse specii de animale salbatice. Mi-au placut in special fotografii din safari-ul organizat si modul in care autorul descrie experienta sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *