Toxicitatea: Nivelul la care o ajunge o substanta (o toxina sau o otrava) si care poate dauna oamenilor sau animalelor. Toxicitatea acuta implica efecte nocive pentru un organism prin expunerea singulara sau de lunga durata.

Pentru majoritatea dintre noi, viata de zi cu zi este destul de stresanta. Infruntam o multime de responsabilitati, atat personale cat si profesionale, care, de cele mai multe ori, ne imping catre limite.

Prin urmare, este necesar sa eliminam factorii de stres care atenteaza la starile noastre mentale, emotionale si fizice normale.

Similar cu toxinele din mediul inconjurator, persoanele toxice pot cauza daune serioase. Totusi, spre deosebire de majoritatea toxinelor, nu exista vreun tip de avertisment care sa ne educe in privinta pericolelor la care ne expunem in preajma unor astfel de persoane.

Prin urmare, ne bazam pe propria judecata, instincte si motivatie pentru a contracara adecvat persoanele toxice.

Unii sunt capabili sa faca fata indiviziilor toxici mai bine decat altii, din moment ce astfel de persoane poseda un simt dezvoltat de inteligenta emotionala si alte atribute, precum si dorinta de a actiona atunci cand este necesar.

Prin urmare, ajungem la subiectul acestui articol. Vom discuta despre 9 metode prin care persoanele inteligente pot face fata in mod eficient celor toxice.

Iata metodele prin care persoanele destepte le abordeaza pe cele toxice:

1. Sunt constiente de sine

Psychology Today defineste termenul precum „o evaluare adecvata si o intelegere a propriilor abilitati si preferinte, precum si comportamentul propriu si impactul asupra celor din jur.”

Un simt dezvoltat de constienta de sine este un instrument puternic de preventie – si unul esential. A fi constient de propriile capacitati permite aflarea, intelegerea si luarea in considerare a oricarei influente interne sau externe care ameninta sa ne scoata din joc. Binenteles, asta implica si persoanele toxice.

2. Iarta, dar nu uita

Materia cenusie dintre urechile noastre nu este singurul determinant al intelectului. Inteligenta are multe fete. In ceea ce priveste abordarea persoanelor toxice, inteligenta emotionala este campioana.

Persoanele inteligente emotional inteleg iertarea precum o componenta necesara a starii psihologice optime. Cu toate acestea, inteleg si importanta tinerii minte a celor care le-au inselat increderea.

Aceasta abilitate ii permite unei persoane sa se axeze asupra propriilor eforturi de formare a relatiilor cu indivizii care si-au meritat aceasta oportunitate.

3. Nu se simt afectate de circumstante

Haideti sa nu ne fraierim: nu este usor sa ramai neutru din punct de vedere emotional in preajma persoanelor toxice; totusi, este o necesitate absoluta. Rezistenta este o caracteristica a inteligentei emotionale – si una care face o mare diferenta atunci cand aveti de a face cu persoanele toxice.

Din moment ce suntem la ora de definitii, vom caracteriza rezistenta precum „o calitate inefabila care permite unor persoane sa fie doborate de aspecte din viata si sa revina mai puternice ca niciodata.”

Nu va faceti iluzii, indivizii toxici ii doboara pe foarte multi, dar rezistenta ne ajuta sa ne ridicam si sa fim mai puternici.

4. Seteaza limite imediat

De multe ori, persoanele destepte poseda abilitatea innascuta de a ramane productivi si eficienti. In acest scop, vor evita orice amenintare detectata care le-ar putea afecta aceasta dexteritate.

Mai mult, atunci cand persoanele destepte identifica o entitate toxica, vor lua actiuni rapide si eficiente.

Asta nu inseamna ca vor deveni necivilizati si grosolani. Vor fi politicosi si fermi, dar directi si fara sa faca compromisuri. Pur si simplu nu vor permite persoanelor negative sa ii afecteze in niciun mod, forma sau fel.

5. Sunt „destepte – energetic”
In timp ce persoanele toxice traiesc pentru a epuiza energia altora, cele destepte infloresc prin mentinerea unor rezerve de energie.

A fi destept – energetic inseamna ca intelegi cum sa iti organizezi energia in cel mai eficient mod posibil.

Atunci cand esti destept din punct de vedere energetic, nu le vei permite unor persoane toxice sa iti dreneze aceasta resursa pretioasa. In schimb, o vei pastra pentru alte actiuni mai pozitive.

6. Se concentreaza pe sarcinile principale
Atunci cand este vorba de munca, persoanele toxice sunt doar o distragere externa. Aceasta perceptie nu va dezumanizeaza – este realista si corecta. De fapt, multe dintre persoanele toxice incearca dinadins sa ii distraga pe cei din jur cu prostiile lor.

Persoanele destepte nu permit astfel de distrageri. Se vor concentra asupra a ceea ce trebuie indeplinit si vor trece mai departe…indiferent de cine se afla in jurul lor.

7. Incearca sa isi creeze un sistem de sustinere
Precum am mentionat, persoanele destepte sunt, de cele mai multe ori, oameni motivati – indivizi care cauta sa imbunatateasca atat viata proprie cat si a celor din jur. Este foarte probabil ca astfel de indivizi sa inteleaga importanta instructiei si a lucrului in echipa.

Atunci cand au de a face cu o persoana toxica (sau un grup de persoane), cei destepti se vor baza pe propria echipa de mentori si colegi de munca pentru a rezolva situatia.

8. Vor incheia foarte din scurt discutiile negative

Chiar si cei ce poseda o inteligenta emotionala dezvoltata sunt predispusi la discutii negative din cand in cand. Persoanele toxice induc altora acest tip de gandire negativa daca tinta nu este pregatita sa faca fata unui astfel de comportament – si asta ni s-a intamplat aproape tuturor.

Totusi, persoanele destepte sunt capabile sa recunoasca foarte usor si sa neutralizeze orice discutii negative. Abilitatea lor de neutralizare include si replicile contraproductive expuse de catre o persoana toxica.

9. Sunt orientate catre gasirea solutiilor

Pe cat de evident ar fi pana acum, persoanele inteligente au talentul de cauta solutii la probleme. A face fata unui individ sau a uni grup de indivizi toxici este doar o problema minora care are nevoie de o solutie.

In stilul lor clasic, persoanele inteligente emotional vor evalua optiunile disponibile si vor proceda cum considera mai potrivit.

6 thoughts on “9 metode prin care persoanele destepte le abordeaza pe cele toxice

  1. Imi place ca articolul aduce in prim-plan atat animalele exotice, cat si cele autohtone. Este important sa constientizam ca avem o responsabilitate fata de toate speciile, indiferent de provenienta lor. Sunt incantat sa vad ca Parcul Zoolgic Bucuresti isi asuma acest rol si se implica activ in conservarea si protejarea tuturor animalelor prezente acolo.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe despre animalele din Parcul Zoolgic Bucuresti si despre eforturile depuse de echipa IOZoo pentru a le ingriji si proteja. Este impresionant sa vad cat de mult se munceste pentru conservarea biodiversitatii si educarea publicului. Felicitari pentru munca depusa!

  3. Articolul m-a facut sa reflectez asupra impactului pe care il avem asupra naturii si responsabilitatea noastra de a proteja aceste ecosisteme fragile. Trebuie sa fim constienti de actiunile noastre si sa ne implicam activ in conservarea biodiversitatii.

  4. Sunt impresionat de eforturile depuse pentru reintroducerea speciilor pe cale de disparitie in mediul lor natural. Este reconfortant sa stiu ca exista oameni dedicati care lucreaza pentru salvarea acestor vietati fragile.

  5. Ma bucur sa vad ca exista organizatii precum IOZOO care se ocupa de protejarea mediului si a biodiversitatii. Acest gen de initiative sunt esentiale pentru viitorul nostru si al generatiilor urmatoare.

  6. Articolul este foarte interesant si mi-a deschis ochii asupra importantei conservarii padurilor tropicale. Este impresionant sa descoperi cate specii de animale si plante sunt prezente in aceste ecosisteme unice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *